Tym razem w dniu warsztatów kulinarnych przedszkolaki podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem „Robimy zdrowe kanapki”. Zanim jednak przystąpiły do zadania dowiedziały się, jak powstaje mąka, która jest głównym składnikiem chleba oraz poznały jego rodzaje. Na stoliku znajdowały się ułożone na talerzykach: pieczywo, masło, ser, jaja oraz warzywa. Po umyciu rąk dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania kanapek. Same smarowały pieczywo masłem, kroiły warzywa oraz układały dowolnie przez siebie wybrane witaminy. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki. Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku. Kanapki wykonane samodzielnie przez dzieci wyglądały pięknie i kolorowo, a smakowały pysznie i były pełne witamin!!!